Naam en logo Hanami ritueelbegeleiding

De naam en het logo van Hanami ritueelbegeleiding geven weer hoe ik kijk naar leven en dood, afscheid en loslaten, en vooral naar troost.

‘Ik groeide op in Zuid Limburg, woonde vervolgens 20 jaar in Nijmegen, en nu alweer 15 jaar in Elst, waar de kersenbomen mij omringen. Die paar weken per jaar dat ze bloeien, geniet ik enorm van de bloesempracht, én ben ik mij zo bewust van de vergankelijkheid van alles wat leeft.’

Wat betekent Hanami?

Hanami is een eeuwenoud Japans ritueel om in de lente de kersenbloesem te verwelkomen. Tegelijkertijd beschouwen de Japanners er de schoonheid én de vergankelijkheid van het leven mee. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen ik naar de film Cherry Blossoms keek.

‘Hanami is ook de manier waarop ik naar het leven kijk. En hoe ik ritueelbegeleiding bij afscheid vormgeef. Ik wil op deze manier helpen om te kijken naar het leven. In al het verdriet, vooral ook de schoonheid van dat voorbije leven te vieren. En de vergankelijkheid ervan te beschouwen.’

Omdat aandacht en schoonheid helen …

Logo  

Het logo van Hanami ritueelbegeleiding is gebaseerd op de ‘flower of life‘. De levensbloem wordt gezien als de geometrische basis van alle creaties in het universum.

De kersenbloesemtak achter de naam, is een verwijzing naar de gouden draad; de draad die ik zoek als ik het levensverhaal van een overledene ‘weef’. Het goudkleurige bloesemblaadje staat voor de overledene, die in liefde wordt losgelaten.